Badkamerventilatie, Ventilatie

5 tips voor een frisse wind in de badkamer

5 tips voor een frisse wind in de badkamer

5 ultra handige tips voor de badkamer!

We hebben is even de tijd genomen om 5 uitermate handige tips op een rij te zetten, deze tips zorgen voor een frisse wind in de badkamer en niet eentje die je laat na de nasi van je schoonmoeder. Dat een goede ventilatie in de badkamer zeer belangrijk is, is tegenwoordig wel bekend. Maar hoe vindt je nou een ventilator voor jouw badkamer die zorgt voor een optimale ventilatie? Nou ga lekker onderuitgezakt zitten en neem een bakje koffie, want hier komen, vijf onwijs handige tips.

1. Hou rekening met de grootte van de badkamer

De eerste tip is misschien wel een voor de hand liggende. Toch komen we vaak tegen dat men een badkamerventilator aanschaft die een te kleine capaciteit heeft om de afvoer van vochtige lucht in de badkamer goed te kunnen regelen.

Om een badkamer goed droog te krijgen moet de badkamer acht tot tien keer per uur worden voorzien van droge lucht. Hiermee kan je uitrekenen welke uitstootcapaciteit je badkamerventilator nodig heeft. Hierbij maken we gebruik van de formule:

Capaciteit = (l × b × h)×8

Voorbeeld: Bij een badkamer van 2m x 3m x 2,5m is er minimaal (2 x 3 x 2,5 x 8) 120m3 verse droge lucht nodig per uur. Je hebt  dan een ventilator nodig met een capaciteit van minimaal 120 m3/u.

Bereken het zelf:

Lengte (in meters):
Breedte (in meters):
Hoogte (in meters):

2. Let op de diameter van het ventilatiekanaal

Hoe meer vierkante meters je badkamer heeft, des te hoger is de benodigde capaciteit van de badkamerventilator. Dit betekent ook dat de ventilatiekanalen breed genoeg moeten zijn. Als je een ventilatiekanaal gebruikt dat te smal is in combinatie met een badkamerventilator kan de badkamerventilator niet voldoende vochtige lucht afvoeren waardoor het erg lang duurt voordat de badkamer droog is. De kans op schimmels in de badkamer is in de situatie ook een stuk groter.

Als vuistregel hanteren wij: Gebruik bij een badkamer van 6 m2 een ventilatiekanaal met een diameter van 125mm of meer. Echter adviseren wij om, indien mogelijk, een ventilatiekanaal met een diameter van 150mm te gebruiken. Dan wordt de uitstootcapaciteit van de badkamerventilator beter benut.

In sommige gevallen zitten er in het huis al ventilatiekanalen die eigenlijk te klein zijn voor de badkamer. Omdat het niet altijd rendabel en/of wenselijk is om alle ventilatiekanalen te vervangen adviseren wij om in die situatie een ventilator te nemen die past op de ventilatiekanalen in het huis en daarbij een zo hoog mogelijke capaciteit heeft. Op deze manier optimaliseert je de badkamerventilatie.

3. Sluit de ventilatiekanalen gepast af.

Ook de afsluiting van de ventilatiekanalen is belangrijk. Wordt de vochtige lucht afgevoerd via het dak, dan hoeft er naar deze tip niet gekeken te worden. Wordt de vochtige lucht echter afgevoerd via de muur en afgedekt met een gevelrooster, dan is dit punt uitermate belangrijk.

Omdat badkamerventilatoren per uur een bepaalde hoeveelheid m3 vochtige lucht afvoeren, is het belangrijk dat dit zo optimaal mogelijk gebeurt. Gevelroosters met (fijnmazig) gaas zorgen ervoor dat de luchtdoorvoer lager is en dat daardoor de uitstootcapaciteit van een ventilator niet optimaal benut kan worden. Zorg er daarom voor dat je in die situaties een gevelrooster hebt met een zo groot mogelijk opening. Denk hierbij aan de kunststof gevelkleppen of schoepenroosters.

4. Zorg voor voldoende aanvoer van droge lucht

Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd via het ventilatiekanaal en dat de droge lucht aangezogen wordt vanuit het huis. Om dit proces te optimaliseren is het belangrijk dat er voldoende aanvoer van droge lucht is. Daarom is het belangrijk voor de optimale werking om de deur gesloten te houden en een speciaal deurrooster te installeren. Hierdoor wordt er een geconcentreerde luchtstroom gecreëerd.

Deze deurroosters zorgen ervoor dat er voldoende droge lucht de badkamer in kan stromen.

5. Stilte in de badkamer

De laatste tip is een andere tip dan de eerste 4 tips. Tegenwoordig stijgt de vraag naar stillere ventilatoren in huis en dus ook in de badkamer. Het geluid van een badkamerventilator heeft te maken met de uitstootcapaciteit van een badkamerventilator. Vaak zie je dat sterkere badkamerventilatoren ook meer geluid produceren.

Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Nedco heeft een heel assortiment aan stille ventilatoren. Deze badkamerventilatoren zijn extra stil in vergelijking met andere ventilatoren.

Belangrijk: Houd echter bij de keuze van de stille badkamerventilator de andere vier tips in uw achterhoofd. Als de badkamerventilator niet past in jouw badkamer of op jouw ventilatiekanalen krijgt je alsnog last van andere (geluids)problemen.

Daar hebben we ze dan, 5 tips voor een frisse wind in de badkamer. We hebben ze allemaal behandeld, mocht je aan de hand van dit blog nog vragen hebben dan kan je ons natuurlijk altijd benaderen via ons contact formulier.

Bekijk aanbevolen categorieën