Ruim 60 jaar ervaring
Jan wit en zoon sinds 1958
Nog niet overtuigd?
Bekijk wat onze klanten over ons zeggen
Hulp Nodig?
We bieden een uitstekend service
Alle tools om aan te sluiten
Bij ons slaag je in één keer.
Ruim 60 jaar ervaring
Jan wit en zoon sinds 1958
Nog niet overtuigd?
Bekijk wat onze klanten over ons zeggen
Hulp Nodig?
We bieden een uitstekend service
Alle tools om aan te sluiten
Bij ons slaag je in één keer.
Ruim 60 jaar ervaring
Jan wit en zoon sinds 1958
Nog niet overtuigd?
Bekijk wat onze klanten over ons zeggen
Het geluid van knisperend hout ervaren
Haal nog meer rendement uit je houtkachel
In slaap vallen voor de kachel?
Dan moet je hem natuurlijk eerst aansluiten
Ruim 60 jaar ervaring
Jan wit en zoon sinds 1958
Nog niet overtuigd?
Bekijk wat onze klanten over ons zeggen
Wij ademen rookgas
Zolang zijn we dus al specialist…
Hele complexen aansluiten op een CLV systeem?
Het was nog nooit zo makkelijk met Jan Wit
Ruim 60 jaar ervaring
Jan wit en zoon sinds 1958
Nog niet overtuigd?
Bekijk wat onze klanten over ons zeggen
Goed ventileren, zonder één raam te openen
Wij laten je zien hoe
Ventilatie voor platte en schuine daken
Alles wat je nodig hebt
Hemelwaterafvoer
Warmtepomp
Informatie
Dezelfde dag verzonden
Bij bestellingen vóór 16:00 uur
30 dagen bedenktijd
Op vrijwel alle producten
Gratis verzending
Voor orders boven €100,-
Ruim 60 jaar ervaring
Jan Wit & Zoon sinds 1958
De zogeheten Gasketelwet is eigenlijk al drie jaar van kracht, maar had nog steeds een vrijblijvend karakter: hij was 2,5 jaar niet wettelijk verplicht; er kon dus ook niet op worden gehandhaafd. Dat is vanaf nu anders. CO-certificering is nu een vereiste voor werk aan elke gasgestookte installatie.
In 2015 legde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de basis: in een analyse van een aantal koolmonoxideongevallen concludeerde deze adviesraad dat de kwaliteitsborging van de installatiebranche niet afdoende was om de veiligheid van bewoners van woningen met cv-ketels te garanderen. Nadat in de jaren ’90 de Vestigingswet is losgelaten kon iedereen in Nederland een cv-ketel kopen en hem installeren. Dit leidde tot een forse toename van het aantal ongelukken waarbij koolmonoxide in het spel was.
In 2020 werd de wet in de ‘vrijblijvende vorm’ van kracht en verankerd in het Bouwbesluit. Vanaf april 2023 geldt er een verplichting: werk aan gasgestookte toestellen, hierbij moet je dan denken aan cv-ketels, geisers of gashaarden. Deze vallen onder het domein van gecertificeerde monteurs, bij gecertificeerde bedrijven.
Het certificeringstraject is grofweg in te delen in een aantal fases. Allereerst is er Vakmanschap CO. Monteurs die werkzaamheden verrichten aan de cv-ketel moeten in het bezit zijn van een Vakmanschap CO-certificaat. Dit monteurscertificaat bestaat uit een theorie en een praktijkexamen op het gekozen monteursprofiel.
Vervolgens moeten alle bedrijfsprocessen vastgelegd worden in een kwaliteitshandboek: het gaat hierbij onder meer over de uitgevoerde werkzaamheden en metingen aan de ketel. Het vastleggen gebeurt volgens een voorgeschreven methode.
Voor met name het kleinbedrijf is deze fase het meest ingewikkeld. Leden van Techniek Nederland kunnen een kwaliteitshandboek van de branchevereniging aanvragen, maar ook verschillende opleiders bieden cursussen en hulp hierbij. Een belangrijk deel van dit boekwerk, is de route die je moet volgen in je processen. Een groot deel daarvan kan met een goede tool voor de projectopvolging. Dat kan een eigen ERP-systeem zijn, maar ook online zijn er checklists beschikbaar.
Om het alvast een stukje overzichtelijker te maken hebben we een co-certificering boom, waarin je op een eenvoudig manier kan checken welk certificaat jou of jouw bedrijf past.
Deze kan je ook downloaden op: www.kiwa.nlÂ
Ander belangrijk aspect is dat de meetapparatuur waar de monteurs mee werken voldoen aan de richtlijnen van CO-certificering. Dit betekent onder meer dat de meetinstrumenten gekalibreerd en onderhouden moeten zijn.
Uiteindelijk moet een Certificerende Instelling (CI) bepalen of het installatiebedrijf zijn bedrijfsprocessen naar behoren heeft ingericht, en de vakdiploma’s op orde heeft. Je doet er verstandig aan tijdig een offerte en opdracht te vragen aan zo’n CI. Een audit bestaat uit een check van de werkwijze van het bedrijf, de instrumenten en het handboek. Het tweede deel bestaat uit een projectbezoek: een aantal ketels worden bezocht en monteurs worden hierover geïnterviewd.
Belangrijk onderdeel van de gasinstallatie is de rookgasafvoer. Uiteraard, als we deze kunststof of aluminium afvoeren niet hadden gehad dan had je ketelhok figuurlijk blauw gestaan, van de koolmonoxide. In tegenstelling tot andere kolen, kan je koolmonoxide niet eten. Dat is een grapje natuurlijk maar met de CO-certificering is extra aandacht voor dit onderdeel.. Belangrijkst is dat de situatie naar inzicht van de gecertificeerd monteur veilig is, en dat dit wordt vastgelegd.
1. Is de rookgasafvoer standaard mee vervangen bij ketelvervanging? Een rookgasafvoer, ook een collectief systeem, gaat maar één ketelleven mee.
2. Zijn er geen materialen of systemen met elkaar gemixt?
3. Ligt het systeem op minimaal 5 cm afschot per meter, zodat condenswater zich niet ophoopt?
4. Is de rookgasafvoer gebeugeld volgens de regels van “Het Nieuwe Beugelen”? Zorg dat je standaard beugels bij je hebt.
5. Bij nieuwe installaties is de concentrische rookgasafvoer de voorkeursoplossing: dit betekent dat een parallelle toevoer/afvoer mág. Een buis-in-buis-constructie heeft een extra veiligheidsvangnet: bij lekkage komen rookgassen niet in de opstellingsruimte maar in de luchttoevoer. Het cv-toestel zal op storing springen wanneer hij rookgassen aanzuigt.
Om koolmonoxide te meten kun je ook een CO-meter plaatsen. Je hebt dan extra zekerheid dat mogelijke koolmonoxide snel wordt gedetecteerd, voordat het gevaarlijk wordt. De CO-meter schakelt in veel gevallen de ketel uit, zodat het ergste wat er kan gebeuren een koude woonkamer is. Belangrijk is de plek van het apparaatje. Daarom hier nog even een aantal korte tips:
Dat moet hem zijn, nu hebben we zo’n beetje alle onderwerpen die gerelateerd zijn aan de gasketelwet behandeld. Ik hoop dat je in ieder geval iets nuttig hebt kunnen opsteken. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op
Nog geen account?
Account aanmaken