✔ Dé rookgas-specialist | ✔ Snelle levering | ✔ Advies op maat0

Je winkelwagen is leeg

Zoals de kachel thuis brand, brand hij nergens!

februari 17, 2021 2 Tijd

Luchtvervuiling door houtkachels en houthaarden. Aanleiding voor deze handhaving is het Schone Lucht Akkoord, dat ook wij van harte toejuichen. Een akkoord met als doel luchtvervuiling tegen te gaan. In het artikel wordt gesteld dat luchtvervuiling het leven van een Nederlander gemiddeld verkort met één jaar, volgens het RIVM. Kachels en haarden nemen ‘meer dan 10 procent’ van die verloren tijd voor hun rekening.

Simpel gezegd: het gaat om 36,5 dagen op een mensenleven. Dit lijkt een aanname, althans onderzoek dat deze cijfers onderbouwt is ons niet bekend. Het is discutabel om op die manier een groep mensen weg te zetten als verkapte moordenaars. Wij willen ook schone lucht en doen alles om onnodige rook- en geuroverlast te voorkomen. Met droog hout stoken, in een gesloten systeem, met goed geveegde schoorsteen en volgens de Zwitserse methode (boven aansteken en naar beneden laten branden). Die tips delen we graag.

Daar komt nog iets bij. De registratie van houtrookklachten loopt via de GGD. Klagers kunnen zich daar melden bij overlast van houtrook. Tot de grote frustratie van verantwoorde stokers worden alle rookklachten op één hoop gegooid. Barbecues, vuurkorven, zelfgebouwde buitenkachels. Iedereen die een klein beetje ervaring heeft met stoken, weet dat een vuurkorf lastiger te stoken is dan een gesloten houtkachel in de woonkamer. Beide geven warmte, dat klopt. Alleen is de verbranding in een vuurkorf altijd onvolledig (lagere temperatuur), met als gevolg meer rook en dus ook meer overlast. Voor de stoker zelf, en voor zijn of haar omgeving. Met andere woorden: buiten stoken en binnen stoken zijn twee totaal verschillende dingen.

 

Tips voor verantwoord stoken

  1. Stook alleen gedroogd hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
  2. Gebruik nooit geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
  3. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
  4. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is (onvolledig). Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
  5. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

 


Commentaar


Ook in Laatste nieuws & tips

5 handige tips om Rookgas te verminderen!
5 handige tips om Rookgas te verminderen!

februari 18, 2021 2 Tijd

Faalkostenreductie, 4 tips die helpen
Faalkostenreductie, 4 tips die helpen

januari 18, 2021 2 Tijd