Ventilatie

Hoe Werkt Natuurlijke Ventilatie?

Hoe Werkt Natuurlijke Ventilatie

Hoe Werkt Natuurlijke Ventilatie

De meeste oude huizen hebben natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis in via roosters, klepraampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen is de ventilatie echter onvoldoende. Milieu Centraal geeft tips hoe je de ventilatie in jouw huis kunt checken en verbeteren. Zo heb je gezondere lucht in huis en minder warmteverlies.

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier: verse lucht stroomt je huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit.

Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is op zich slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.

Schone lucht en gezondheid

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Als je te weinig ventileert, blijven vieze stoffen en vocht in huis hangen. Dat is ongezond, je kunt er bijvoorbeeld luchtwegklachten van krijgen (hoesten, niezen). In 1 van de 10 woningen zit schimmel door vocht, en in veel huizen wordt nog gerookt. Verder is er in veel huizen meer fijnstof aanwezig dan buiten.

Kijk is bij onze ventilatierooster, ventielen, gevelklep, lamelle roosters en ventilatieslangen.

Beter en zuiniger ventileren

Uit onderzoek blijkt dat de ventilatie in veel huizen een stuk beter kan. Door naden, kieren en ventilatieroosters komt koude lucht naar binnen: Dat voelt vaak als tocht. De meeste mensen vinden dat niet prettig. Een begrijpelijke reactie is om dan kieren dicht te stoppen en roosters en raampjes dicht te doen. Maar dan komt er ook geen verse, schone lucht meer in huis. Hou roosters en raampjes dus open, of maak de ventilatie slimmer en zuiniger.

Check de lucht in huis

Wil je weten of de lucht in jouw huis gezond is? Koop of leen dan een CO2-meter en zet die een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. Je ziet dan hoe gezond of ongezond de lucht is als je alleen of met meer mensen bent, en als je naar bed gaat en wakker word.

De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer. Een vochtpercentage van 40 tot 70 procent is goed. Een CO2 meter kost tussen de 80 en 300 euro, een simpele vochtmeter (hygrometer) heb je al voor een tientje.

Schimmel of muffe lucht

Heb je regelmatig schimmel in huis, of ruikt het vaak muf? Dat is een teken dat de ventilatie niet goed is. Klachten die kunnen wijzen op slechte ventilatie zijn: hoofdpijn, dufheid, droge, zere of juist tranende ogen, benauwdheid en veel niezen.

Kijk is bij onze ventilatierooster, bolrooster, WTW-units of WTW toebehoren.

Hoe herken je natuurlijke ventilatie?

Zo’n 7 van de 10 Nederlandse huizen hebben natuurlijke ventilatie. In ongeveer 60 procent van die huizen komt de verse lucht binnen via roosters in de woonkamer en slaapkamers (in het kozijn of de buitenmuur). In de rest van de huizen moet schone lucht binnenkomen via (klep)raampjes of via naden en kieren. De lucht gaat naar buiten via een afvoerkanaal in de wc en de badkamer (door het dak of de muur). Natuurlijke ‘trek’ zorgt ervoor dat de vervuilde en vochtige lucht door deze kanalen naar buiten gaat.

Altijd verse lucht nodig

Om de lucht in huis gezond te houden, moet er dag en nacht en het hele jaar door (ook in de winter) verse lucht binnen komen en vervuilde lucht naar buiten gaan. Daarvoor moet de lucht vrij door het huis kunnen stromen.

Roosters of raampjes open

Je zorgt voor vrije aanvoer van lucht als je de ventilatieroosters altijd open hebt staan. Heb je alleen (klep)raampjes, probeer die dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten. Nog beter: zorg voor roosters boven het kozijn of in de buitenmuur van je huiskamer én de slaapkamer(s). Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.

Ruimte onder de deuren

De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen. Zit er geen ruimte onder de deur, of wil je geen tocht over de vloer? Je kunt ook een ventilatierooster plaatsen in de deuren of muren in huis.

Badkamer: beter een ventilator dan open raam

Gebruik tijdens en na het douchen de badkamerventilator. Heb je die nog niet, laat dan een losse inbouwventilator plaatsen. Die kun je op het bestaande afvoerkanaal aansluiten, of in het raam laten zetten.

Zet na het douchen liever geen raam open: met een open raam wordt het snel te koud in de badkamer, waardoor er juist condens en schimmel kan ontstaan. Ook is de ventilatie in de rest van het huis minder goed als in de badkamer lange tijd een raam open staat (de natuurlijke doorstroming (’trek’) van verse lucht werkt dan niet goed). Wil je toch graag een raam open zetten, dan is 20 tot 30 minuten voldoende: het vocht wordt met de (vaak drogere) buitenlucht snel afgevoerd.

Kijk is bij onze ventilatierooster, badkamerventilatoren of ventilatie dakdoorvoeren 

Afzuigkap: liefst eigen afvoer naar buiten

Heb je nog geen afzuigkap boven de kookplaat, dan is het een goed idee om er een te nemen. Tijdens het koken en bakken komen er veel vervuilende stoffen vrij (bijvoorbeeld fijnstof). Het is belangrijk om die meteen af te voeren naar buiten. Geef de afzuigkap liefst een eigen afvoer naar buiten, bijvoorbeeld door de muur. Sluit je hem aan op een bestaand afvoerkanaal? Plaats dan ook een ventilatiewisselklep tussen de afzuigkap en het afvoerkanaal: die zorgt ervoor dat ventilatie ook goed blijft als de afzuigkap uit staat.

Kijk is bij onze flexibele afvoerslang of dakdoorvoeren voor een afzuigkap

Luchten: 10 tot 30 minuten

Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Bij luchten zet je ramen tegen elkaar open voor extra afvoer en aanvoer van lucht. Dat is nodig om extra vervuiling in huis af te voeren. ’s Ochtends de slaapkamer luchten is een goed idee. Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Als de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen effect meer.

Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu, 24 uur per dag, het hele jaar door. Lucht alleen als het écht nodig is en zo kort mogelijk in kamers waar de verwarming aan staat. Zet de verwarming tijdens het luchten even uit zodat je niet onnodig warmte verliest.

Bron: https://www.milieucentraal.nl/

Bekijk aanbevolen categorieën