Cv-ketel, Rookgasafvoer

Nieuwe CV? Neem je rookgas mee!

Niewe cv neem je rookgas mee!

Nieuwe CV? Neem je rookgas mee!

Nieuwe CV? Neem je rookgas mee! Dat is het streven, bij de vervanging van de cv-ketel moet ook het complete rookgasafvoersysteem vernieuwd worden. Alleen wordt dat — onder andere uit kostenoverwegingen — vaak niet gedaan. Aan de installateur de belangrijke taak om de consument uit te leggen waarom dat noodzakelijk én wettelijk verplicht is.

Nieuwe cv? Hoe zit het dan precies, met de rookgas?

Volgens de Praktijkrichtlijn Gasinstallaties mag het niet en de brancheverenigingen zijn in het Rapport Kwaliteitseisen glashelder over goed en deugdelijk werk van de installateur, maar toch ziet Rayonmanager Installatie Bob Peters van Ubbink het in de praktijk nog regelmatig gebeuren: de cv-ketel wordt vervangen, maar het bestaande rookgasafvoersysteem blijft hangen.

“Als het rookgasafvoersysteem niet wordt vervangen als er een nieuwe cv-ketel wordt geplaatst, heeft dat vaak te maken met gemakzucht of met de kosten”, vertelt Peters. “Installateurs willen de consument een scherpe prijs bieden voor een nieuwe ketel. En het vervangen van het rookgasafvoersysteem kost natuurlijk geld.”

Maar niet voor niets is in de wet vastgelegd dat het verplicht is. Er kan alleen van worden afgeweken als het toestel binnen vijf jaar wordt vervangen, maar ook dan moet er kritisch gekeken worden naar de conditie van het toe- en afvoersysteem.

“Er wordt ook weleens gedacht dat het rookgasafvoersysteem een langere levensduur heeft dan de ketel en dus kan blijven zitten”, zegt Peters. “Het rookgasafvoersysteem heeft een ontwerplevensduur van een ketelleven.”

Al het materiaal boven de ketel moet vernieuwd worden: de aansluiting op de ketel, het verlengmateriaal en de dakdoorvoer. Laat je het oude materiaal hangen als installateur. Dan neem je een risico. “Als bijvoorbeeld afdichtingsringen continue in aanraking komen met de zuren uit het condenswater, bijvoorbeeld omdat ze net niet goed gemonteerd zijn, dan worden de ringen aangetast en ontstaat er lekkage. Dat wil je niet.”

Het ubbink rookgasafvoer is van alle markten thuis

Ubbink heeft met het Rolux rookgasafvoersysteem, gemaakt van kunststof. Alle benodigde materialen voor het afvoeren van rookgassen en het toevoeren van verbrandingslucht voor een cv-ketel. Het rookgasafvoersysteem van Ubbink is slagvast, licht van gewicht en gemakkelijk op maat te maken. Het complete rookgasafvoersysteem bevat onder meer verlengmateriaal en bochten, dakdoorvoeren, montagebeugels en manchetten voor luchtdichte afsluiting.

Dus nu is het knip en klaar, heb je net een, Nieuwe CV? Neem je rookgas mee! Wil je meer weten over deze kwestie? Bekijk het blog van Ubbink. Je kan op de link klikken om door te gaan naar de website.

Bron: https://www.ubbink.com/nl/over-ubbink/blog/een-nieuwe-cv-ketel-betekent-ook-een-nieuw-rookgasafvoersysteem/

Bekijk aanbevolen categorieën

Vragen van mensen over dit onderwerp

Als je overweegt een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, is het belangrijk om te beoordelen of je ook de rookgasafvoer moet vervangen. De rookgasafvoer is een cruciaal onderdeel van de verwarmingsinstallatie, omdat het de verbrandingsgassen veilig afvoert.

Als de ketel 10 jaar of ouder is, dan is het wijs om de rookgas ook te vervangen.

Het expansievat heeft een andere functie dan de rookgasafvoer, dus de noodzaak om het expansievat te vervangen hangt niet rechtstreeks samen met het vervangen van de rookgasafvoer.

Het expansievat is een essentieel onderdeel van een verwarmingssysteem en is verantwoordelijk voor het opvangen van de drukschommelingen die optreden bij temperatuurveranderingen in het water van de cv-installatie.