Balansventilatie, Dakdoorvoer

Nooit meer puzzelen met balansventilatie, door de Ventus en Valetis

verschil Ventus en Valetis

Verschil tussen de ventus en valetis

Wat is het verschil tussen de Ventus en de Valetis? daar gaan we antwoord op geven in dit blog! Waar de Ventus Geïsoleerde Dakdoorvoer geschikt is voor zowel luchttoevoer als -afvoer. Daar is de Valetis een oplossing uitsluitend voor luchtafvoer. Dit heeft te maken met de beperkte opbouwhoogte. Dit komt door een regel volgens NEN en het Bouwbesluit, hier wordt gezegd dat de uitmondingshoogte bovendaks voldoende moet zijn om ook ná sneeuwval te functioneren. Door de beperkte opbouwhoogte van de Valetis, kan het dus zo maar zijn dat als deze wordt gebruikt als aanvoer van lucht dat er krijgt sneeuw en dus water wordt aangezogen. Wat in sommige gevallen desastreuze gevolgen kan hebben.

Gemak op het dak met de valetis

Traditioneel wordt de dakdoorvoer van het ventilatiesysteem schuin door het (hellende) dak aangebracht. Dat betekent dat er een ellipsvormige doorvoer gemaakt moet worden. Niet alleen is zo’n ellips lastig af te tekenen en te zagen, de dakdoorbreking wordt groter en maakt het lastig om een kwalitatief goede luchtdichte aansluiting te maken. De Valetis Dakdoorvoer wordt loodrecht door het dak geïnstalleerd. De dakdoorbreking is daardoor minimaal en het installatiegemak optimaal.

Een haakse geïsoleerde dakdoorvoer brengt een aantal voordelen met zich mee. Dat begint bij de voorbereidende werkzaamheden: een doorvoer die haaks door het dak gaat is veel eenvoudiger af te tekenen en te zagen. Er kan dus veel exacter gewerkt worden, waardoor er naast de doorvoer minder kieren ontstaan. Die betere aansluiting op het dak draagt bij aan de luchtdichtheid. Vervolgens hoeft de installateur alleen nog maar het Ubbink Luchtdicht Dakdoorvoermanchet tegen het dakbeschot te monteren en de binnenzijde is luchtdicht afgewerkt.

De Valetis Dakdoorvoer draagt daarnaast bij aan het optimaliseren van de prestaties van het ventilatiesysteem. Doordat lucht een minder lange weg hoeft af te leggen én minder weerstand ervaart. Ter vergelijking: bij geisoleerde dakdoorvoersystemen is de binnendiameter van de dakdoorvoer vaak kleiner dan die van de ventilatieleiding . Terwijl de binnendiameter van de Valetis dezelfde binnendiameter heeft als de rest van de ventilatieleidingen. Daardoor is de weerstand lager en de luchtdoorstroming beter. De ventilator hoeft dus minder hard te draaien; dat bespaart weer energie.

De Valetis is geschikt voor hellende daken en wordt geleverd voor alle gangbare kanaalmaten (met een diameter van ø100 tot ø160 mm). Het is een complete oplossing inclusief een Ubiflex indekdeel (500 x 500 mm). Het Ubiflex indekdeel zorgt daarbij voor een waterdichte afwerking op pannendaken. De Valetis is geschikt voor alle type dakpannen én voor alle dakhellingen tussen de 15 en 55 graden.

Innovatie met de Ventus en Valetis

Voor een goedwerkend ventilatiesysteem verdient niet alleen de efficiëntie van de ventilatiebox de credits, minstens zo belangrijk zijn de randvoorwaarden: het leidingwerk! Een goed ontwerp vormt de basis. En dat geldt niet alleen voor de leidingen die de verblijfsruimtes verbinden met de ventilatie-unit. Ook de verbinding van de ventilatie-unit met de buitenlucht heeft aandacht nodig. Hoe langer de leiding, des te harder moet de ventilator werken om de vervuilde lucht naar buiten te werken. Op dat laatste aspect speelt de Valetis in.

Maar ook de ontwerpvrijheid is een issue op het steeds drukker wordende dak. Neem bijvoorbeeld de zonnepanelen die nodig zijn om aan de BENG-eisen te voldoen. Die zonnepanelen op het dak hebben ook invloed op (de plaatsing van) de ventilatiedoorvoeren. Deze wil je in de regel niet net naast de PV-panelen monteren, omdat de schaduw van de afvoeren effect heeft op de energieopbrengsten. Ook daar speelt de Valetis – met een opbouwhoogte van slechts 140 mm – op in. Deze dakdoorvoer kan op iedere beschikbare plek op het dak geplaatst worden, en dus ook naast de zonnepanelen of zo dicht mogelijk bij de ventilatie-unit.

Bekijk aanbevolen categorieën