Houtkachel

Stooktips voor houtkachels

Stooktips voor houtkachels

Stooktips voor houtkachels

De open haard is ‘hot’. Niet letterlijk natuurlijk, anders brandt je je vingers. En dat willen we voorkomen daarom deze stooktips voor houtkachels! Zodat je kan genieten van je houtkachel terwijl je lekker weg stookt. Het gebruik van open haarden, inzethaarden en vrijstaande hout kachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens heeft een met hout gestookte installatie. Hou gestookte installaties kunnen zelfs aangesloten worden op centrale systemen met warmte-opslag. Het stoken van hout kan echter ook voor omwonenden overlast opleveren in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Kortom: goed en gezond stoken vergt aandacht

Daarom hebben we de belangrijkste tips van Milieu Centraal op een rij gezet en daar zijn deze 6 stooktips uitgekomen, klaar voor? Komen ze:

De belangrijkste tips

Tip 1. Stook alleen droog hout.
Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.

Tip 2. Stook geen papier en karton.
Het geeft veel rook en vliegas. Met vliegas bedoelen we geen kerosine 🙂

Tip 3. Stook niet bij windstil of mistig weer
De rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.

Tip 4. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan?
Stook dan met minder hout. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.

Tip 5. Ventileer je huis tijdens het stoken.
Dat klinkt raar omdat je de warmte juist binnen wilt houden, maar het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is.

Tip 6. Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.
Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op een dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

We hopen dat je wat wijzer bent geworden met deze stooktips en dat je een prettig stookseizoen tegemoet gaat.

Wat kan ik stoken in een `allesbrander’?

In de praktijk staan houtkachels soms bekend als `allesbrander’. Deze naam is misleidend, want in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Resthout, zoals geverfd of geimpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is niet geschikt voor houtkachels. Bij het verbranden hiervan komen veel schadelijke stoffen vrij, zoals dioxinen, metaalverbindingen, formaldehyde en zoutzuur. Het verbranden van afval is in Nederland dan ook wettelijk verboden.